Berlijn in 3 dagen

Een tijdje geleden boekte ik met m’n vriend een citytripje naar Berlijn en wat was dat heerlijk! Ijskoude temperaturen hebben we getrotseerd, maar Berlijn was het meer dan waard. Deze blogpost wordt een – zeer uitgebreide – weergave van ons avontuurtje.

Waarom Berlijn?

In maart zijn mijn vriend en ik 5 jaar samen en vreemd genoeg zijn we er in al die jaren nog geen enkele keer in geslaagd om eens gezellig met z’n tweetjes alleen ergens naartoe te gaan. We wilden dus graag eens samen weg, naar een bestemming waar veel te beleven viel en ook qua prijs nog degelijk was. Als student is het namelijk niet vanzelfsprekend om even een citytripje naar New York te betalen, dus zochten we een leuke stad voor relatief ‘weinig’ geld. Duitsland is namelijk makkelijk te bereiken met trein én vliegtuig!

Vervoer

Na een aantal vergelijkingen tussen trein, auto en vliegtuig besloten we om het vliegtuig te nemen. Dat was namelijk sneller én goedkoper dan twee treintickets en zo hadden we dus de mogelijkheid om langer in Berlijn te verblijven. Jammer genoeg kregen we de avond voor ons vertrek te horen dat onze vlucht van Brussel naar Berlijn geannuleerd werd omwille van stakingen in de berlijnse luchthaven. We konden dus alsnog twee treintickets bestellen voor de heenreis (die 7u duurt!) omdat geen van de reisbureaus nog bereikbaar was zo laat ’s avonds… Gevolg: een halve dag verloren tot onze grote spijt, maar gelukkig bleef onze terugvlucht wél nog geldig. Hou er dus steeds rekening mee dat (zeker bij goedkope vluchten) er zo’n dingen kunnen gebeuren, en zoek dan ook steeds even op of je je geld kan terugvragen voor de geannuleerde vlucht!

Tip: via vliegtickets.be kan je gemakkelijk een aantal vluchten met elkaar vergelijken om zo de geschikte uren én prijs te vinden die voor jou het beste uitkomen!

Verblijf

Gedurende ons verblijf in Berlijn sliepen we in ons hoogsteigen appartementje dat we boekten via airbnb, een website waarbij mensen hun kot/appartement/huis verhuren wanneer ze hierin zelf niet aanwezig zijn. Op de website vind je een aantal functies die het zoeken naar je verblijfplaats heel simpel maken. Zo zijn er een aantal handige filters:

  • Afstand tot stadscentrum
  • Afstand tot openbaar vervoer
  • Prijs
  • Ligging
  • Superhost: dit zijn verhuurders die enorm aanbevolen zijn en ervoor zorgen dat hun gasten een buitengewone tijd beleven gedurende hun verblijf
  • Faciliteiten: badkamer, tv, internet, …

Ik kan ons appartement echt van harte aanbevelen: de eigenaresse was supervriendelijk en behulpzaam, openbaar vervoer op 5 min. wandelen, een winkel aan de overkant van de straat, groot en gezellig appartement met alles erop en eraan (Apple tv, draadloos internet, grote badkamer en keuken, heerlijk bed,…). Neem dus zeker eens een kijkje op airbnb!

Eten in Berlijn

Ontbijt

img_0488

Hmm ontbijt, de belangrijkste maaltijd van de dag en dus absoluut een to do in Berlijn. Aangezien Berlijn een jonge, bruisende stad is kan je er ook een heleboel fijne ontbijtgelegenheden vinden. Ik heb 2 plekjes die je bij je bezoek ech eens moet proberen:

Zeit für Brot

img_0482

Deze bakker is een van de weinigen in Berlijn die zijn brood zelf én ter plaatse bakt. Hun specialiteit: schnecken. Deze heerlijke ‘broodjes’ hebben de vorm van een slak (schnecke in ’t Duits) en bestaan in een heleboel verschillende smaken: van kersen tot maanzaad en van witte chocolade tot kaneel… Keuze genoeg dus! Daarbij worden ze letterlijk vers uit de oven op je bord gepresenteerd en zijn ze dus nog lekker warm wanneer je ze opeet. Natuurlijk kan je er ook genieten van een lekkere croissant of gewoon een sneetje brood (let op: deze zijn in Duitsland meestal met zuurdesem gemaakt, ik ben er helemaal verlekkerd op maar deze broodsoort valt niet bij iedereen in de smaak!). Ook hun chocolademelk wordt vers gemaakt met echte stukken pure (of witte) chocolade. Leuk detail: achteraan in de winkel bevindt zich de bakkerij. Je kan dus een tafeltje kiezen vlak voor het raam om zo te bewonderen hoe de bakkers hun lekkernijen voor jou klaarmaken!

img_0499img_0491

Aunt Benny

img_0704

Dit alternatievere plekje verzorgt zowel jouw ontbijt als je lunch én diner, je kan dus op eender welk moment van de dag eens binnenwippen bij ‘tante Benny’. Bovendien hebben ze ook nog eens een aparte taartenwinkel, waarvan je spontaan zin krijgt om een feestje te organiseren (bezoek het eens, you’ll get the picture…). Het leuke aan het ontbijt bij Aunt Benny is de keuze tussen het klassiekere franse ontbijt met verse croissants of chocoladebroodjes en de verse bagels of sandwiches voor de durvers met iets meer pit. Zo kan je er genieten van een bagel met gerookte zalm, een sandwich met pulled pork of zelfs quiche. Ook hun warme chocolademelk met verse marshmallows is een aanrader!

img_0693img_0685

Lunch

img_0605

1 woord: Chupenga. Dit mexicaanse restaurantje opende zijn deuren in 2015 en is dus nog een vrij ‘jong’ concept. Je kan er zelf je maaltijd samenstellen, waarbij je kiest uit een aantal verschillende ingrediënten die dan geïntegreerd worden tot een taco, (naked) burrito of salade. Je creatie wordt dan vergezeld door nacho’s met verse guacamole indien je dat wenst, of gewoon door agua fresca met limoen en chiazaad of hybiscus. De ruimte zelf is licht en simpel ingericht, en is perfect voor klanten die voor een snelle hap langskomen tussen de werkuren door. In Duitsland is het trouwens op veel plaatsen mogelijk om staand te eten, wat je dus ook hier in Chupenga kan doen!

img_0603img_0604

Diner

img_0644

Naast de typisch stedelijke zaken zoals Mc Donalds, Pizza Hut en KFC kan je in Berlijn ook op zoek gaan naar de minder toeristische eetplekjes zoals mijn absolute favoriet Markthalle Neun. Deze plaats bestaat uit een grote loods met daarin een groot aantal gezellige eetkraampjes van over de hele wereld, een soort foodtruckfestival maar dan binnen én het hele jaar door! Zo vind je er sushi, homemade lemonade, dumplings, steak, … Een beetje vergelijkbaar met Mercado in Antwerpen en de Markthal in Rotterdam dus. Mijn vriend en ik genoten enorm van onze pulled pork sandwich van ‘The Big Stuff’ en proefden ook van een heerlijke bubblewaffle met nutella en marshmallows. Aunt Benny die ik hiervoor al vermeldde heeft hier trouwens hun Cake Shop! Een echte plaats voor de foodies onder ons om heerlijk te vertoeven tussen de geurende eetkraampjes.

img_0679img_0674img_0659

Wat bezoeken?

Teufelsberg

img_0834img_0837img_0737

Dit is met zekerheid een van de meest mysterieuze plaatsen waar ik ooit in mijn leven ben geweest. Ik had er al een aantal keren over gelezen, maar het bezoek ervan bleek tot een paar jaar geleden illegaal te zijn. Je kon het terrein dus enkel op eigen risico bezoeken, en op bepaalde dagen een rondleiding krijgen via een gids. Toen wij Teufelsberg bezochten, betaalden we aan de ingang 8 euro en moesten we onze naam en handtekening achterlaten. Op die manier zouden we ‘verzekerd’ zijn wanneer we op het terrein zouden rondlopen. Teufelsberg is een van de hoogste (kunstmatige) punten van Berlijn, en bestaat uit afval van meer dan 400 000 woningen. Momenteel staat hierop een verlaten spionagestation dat tot de afbraak van de Berlijnse muur nog dienst deed, en gebruikt werd door de Amerikanen.

Reichstag

img_0860img_0847

Dit gebouw is één van de belangrijkste gebouwen in Berlijn wat betreft de politiek. Hierin vinden namelijk de vergaderingen van het parlement plaats. Bovenop het dak kan je een glazen koepel zien, die je ook kan bezoeken. Tickets zijn gratis en kan je best op voorhand reserveren (wanneer het druk is zijn de beschikbare uren vaak al volzet). Eens je binnen bent kan je eveneens gratis een audiogids huren die je dan doorheen de glazen koepel begeleidt en je uitleg geeft over wat je vanuit de koepel allemaal kan zien. Een leuk weetje: het Rijksdaggebouw bestaat uit zowel ‘klassieke’ delen uit de 19e eeuw als heel moderne stukken, zoals de glazen koepel!

Fernsehturm

img_0537

De TV-toren of Fernsehturm is het hoogste gebouw van Europa, en bevat een grote ‘bol’ op een hoogte van zo’n 203 meter die bezocht kan worden. Met een lift vertrek je vanuit de voet van het gebouw, en stijg je aan een snelheid van zo’n 6 m/s. In iets meer dan een halve minuut bereik je dus het bovenste punt! Vanuit de bol kan je in zo’n 360° rondkijken over de hele stad en zelfs ‘luxe’ dineren!

Berliner Mauer

img_0420img_0449img_0426

De Berlijnse muur is natuurlijk één van de belangrijkste dingen die je moet bezoeken wanneer je in Berlijn bent, ze speelde namelijk een belangrijke rol in het scheiden van oost  en west Berlijn in tijden van de Koude Oorlog. East Side Gallery is hiervan het bekendste stuk, en is eveneens door vele kunstenaars beschilderd. Tegenwoordig staan er zelfs hekken voor om te voorkomen dat jongeren met hun eigen graffiti de muur zouden bekladden. De muur maakt deel uit van een rijk stukje geschiedenis van Duitsland (Berlijn) en is omwille van zijn betekenis én kunstzinnige uitzicht absoluut de moeite waard om te zien.

Brandenburger Tor

img_0578

De Brandenburger Tor is hét symbool van Berlijn (Duitsland) en is de enige bewaard gebleven stadspoort van de stad. De poort werd vroeger gebruikt om tol te innen van iedereen die de stad wenste te betreden. Vandaag de dag is het een druk bezocht monument, dichtbij het Rijksdaggebouw.

Holocaust monument

img_0864img_0866

Naar mijn mening een van de  meest indrukwekkende bezienswaardigheden in Berlijn. Het monument bestaat uit een groot plein met hierop 2711 betonnen blokken die symbool staan voor de meer dan 3 miljoen vermoorde Joden gedurende de Tweede Wereldoorlog. Het plein heeft een zekere reliëf, en ook de blokken hebben verschillende afmetingen waardoor het monument een zeer indrukwekkende ‘vorm’ krijgt. Wij bezochten het bij zonsondergang, wat het eens zo speciaal maakte. De gangen zijn nauw en ook toegankelijk voor rolstoelgebruikers, waardoor het voor iedereen mogelijk is om het te bezoeken.

Tips

  • Neem zeker eens een kijkje op berlijn-blog.nl, de blog van Marjolein die al 10 jaar geleden haar hart verloor aan de stad Berlijn en schrijft over alle bezienswaardigheden, verblijven en leuke bezoekerstips voor de stad
  • Koop een welcome card: deze kaart kan je op verschillende websites vinden en bieden jouw een handige oplossing voor gebruik van openbaar vervoer
  • Bezoek bezienswaardigheden met een uitzicht bij mooi weer: wij bezochten de Fernsehturm wanneer het vrij mistig was, en konden hierdoor niet alles even duidelijk zien!
  • Plan op voorhand wat je allemaal wil zien en op welke dagen je dit wilt doen, zo bespaar je tijd en kan je zeker alles gedaan krijgen!
  • Vergelijk voldoende tussen prijzen van openbaar vervoer, vliegtuigen en treinen en verblijfplaatsen!

Ikzelf en mijn vriend hebben enorm genoten van ons tripje naar Berlijn, en om eerlijk te zijn zou ik enorm graag nog eens terugkeren (maar dan bij wat warmer weer). Hopelijk heb ik jullie een beetje nieuwsgierig kunnen maken, en hebben jullie hiermee wat leuke plekjes ontdekt die jullie zelf eens kunnen gaan ontdekken in de stad! Binnekort gaat trouwens Jesuisnoemi online op youtube, waar je zeker en vast een aantal vlogs van Berlijn kan bekijken! Hou het kanaal dus zeker in de gaten!

Laat me zeker eens weten wat jullie favo plekjes in Berlijn zijn!

xoxo

Gepubliceerd door jesuisnoemi

Jesuisnoemi, een 21 jarige creatieveling met veel energie en een passie voor fotografie, reizen en alles wat uitdagend is. Na een prachtige reis naar Noorwegen startte ik deze blog. Oorspronkelijk om familie en vrienden up to date te houden, maar de liefde voor het schrijven (en de uitdaging ervan) bleef me bezighouden. Het resultaat: een blog vol ditjes en datjes, reisdagboeken, mode, try outs en nog veel meer.

Eén opmerking over 'Berlijn in 3 dagen'

  1. Wel Noémi, ik heb met veel interesse je Berlijn avontuur gelezen.
    Echt heel onderhoudend. Aanvankelijk dacht ik dat je er alleen gegeten had en ons graag liet watertanden😉, maar toen kwam de stad er aan.
    Een hele, hele dikke bravo voor je fantastisch mooie foto’s die vlijmscherp zijn en vooral erg origineel, met de echte Noémi stempel!
    We volgen graag eens je voetsporen…
    Een dikke knuffel van
    Je M.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie